Akoestische gitaar

De akoestische gitaar is waar de meeste mensen hun gitaar avontuur op beginnen. De basis van een akoestische gitaar werkt namelijk hetzelfde als een elektrische gitaar.

Door de klankkast in de gitaar wordt er het (iconische) geluid geproduceerd. Zo heb je als je speelt geen versterker nodig, als bij een elektrische gitaar.

Om te beginnen met de akoestische gitaar is het verstandig om te gaan leren hoe de gitaar werkt, welke basis akkoorden je hebt en hoe je het geluid produceert.

Hoe werkt een gitaar?

Op deze onderstaande afbeelding zie je de akoestische gitaar met de verschillende snaren. Een gitaar staat in de E-toon gestemd.

gitaar lessen de notenbalk

Een handig ezelsbruggetje om de volgorde van snaren te onthouden is:
Een Aap Die Geen Bananen Eet”. E-A-D-G-B-E dus.

Deze snaren gebruik je om verschillende tonen te spelen, die samen akkoorden vormen. Akkoorden gebruik je om een lied te spelen op de gitaar.

Akkoorden

Om gitaar te leren spelen zul je akkoorden moeten leren en gaan proberen te onthouden. Bladmuziek staat vaak gevuld met akkoorden die boven de tekst staat, om op het juiste moment te spelen.

Op deze plek leren we je 4 basisakkoorden aan, het D-, C-, G- en Em- akkoord. Met deze 4 akkoorden kun je heel veel nummers spelen.

Hoe speel je een akkoord?

Als je naar de bovenstaande afbeeldingen kijkt zie je dat er op elke afbeelding een hand staat afgebeeld met op 4 vingers een cijfer.

Als je de vingers op de plekken zet die op de gemarkeerde rondjes op de hals van de gitaar staan, gebruik je je andere hand om de snaren van boven naar beneden te slaan bij de klankkast.

Wat heel belangrijk is, is dat je de vingers die je ingedrukt op het fret (op de hals van de gitaar) hebt, stevig indrukt. Pas vanaf dat moment komt het geluid van de gitaar goed tot zijn recht.

Tip: Gebruik een plectrum (een klein stukje plastic) tussen je vingers om de gitaar te spelen! Dit geeft een voller geluid!

Neem les & blijf oefenen!

Of je nou een gitaar leraar in je buurt wil vinden, of gaat voor lessen vanuit thuis: Zoek een gitaar leraar en blijf oefenen!

De kunst is om elke dag te spelen! Probeer nieuwe akkoorden en speel mee met liedjes die je kent! Er zijn op het internet veel liedjes met akkoorden te vinden.

Tip: Zoek op een lied + het engelse woord “chords”. Zo vind je meer resultaten!


Beginnersgitaar kopen?
Hier moet je op letten!
Online gitaar leren spelen? In 22 lessen leer je alles!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *